Handgemaakte binnen- en buitenverlichting.

FAQ

Met welke houtsoorten werkt Hout van Licht?

De producten die bij Hout van Licht gemaakt worden, worden vervaardigd uit inlands eiken. De naam ‘inlands eiken’ zegt het eigenlijk zelf al: eikenhout uit Nederland. Twente, Salland, het Utrechtse kleigebied en de omgeving van Breda staan bekend om hun mooie eikenhout.

Over het algemeen is inlands eiken harder, zwaarder, vaster en taaier dan het bekende Franse eiken en staat het binnen de houthandel bekend als inferieur. Inlands eiken is een loofhoutsoort met een donkerbruine kleur. De grovere structuur zorgt ervoor dat het vaak wordt toegepast als constructiehout. Inlands eiken is compact en heeft een hoge druk- en buigsterkte. De duurzaamheidsklasse is II.

Wat is de werking van hout?

Hout is een natuurproduct. Het inlands eiken dat we bij Hout van Licht gebruiken is aangedroogd 20% tot 25%, bezaagd, geschaafd of ruw geschuurd. Verder wordt dit hout dus niet bewerkt. Daarom moet je er rekening mee houden dat het hout door temperatuurverschillen, warmtebronnen, direct zonlicht en vocht kan gaan werken. Het kan bijvoorbeeld kromtrekken of gaan scheuren.

Hout kan al bij levering of later gaan werken. Dit is dus geen productiefout, maar een natuurlijke eigenschap van hout. Er is hier dus geen garantie op van toepassing.

TIP
Het is slim om ervoor te zorgen dat de luchtvochtigheid in de betreffende ruimte tussen de 50% en de 70% is. Bij een drogere luchtvochtigheid is de kans op scheuren groter.

Hoe moet ik het hout onderhouden?

Het inlands eiken dat voor lampen voor binnen wordt gebruikt, is onbehandeld. Binnenshuis zal dit hout zijn natuurlijke kleur behouden. Het hout van de lampen voor buiten is voorzien van een ademende olie met UV block. Deze behandeling zorgt ervoor dat de natuurlijke kleur van het hout behouden blijft. De behandeling biedt geen meerwaarde op het gebied van duurzaamheid.

Kies je er vervolgens voor om het hout te behandelen met een olie of een beits, dan dien je er rekening mee te houden dat je jaarlijks 1 à 2 keer opnieuw moet behandelen. Dit is uiteraard situatieafhankelijk en moet dus ook naar eigen inzicht gebeuren.

Hoe moet ik het plexiglas onderhouden?

Heb je gekozen voor één van onze lampen gecombineerd met plexiglas? Gebruik dan nooit schoonmaakmiddelen of chemische middelen zoals thinner om het plexiglas te onderhouden. Plexiglas staat er om bekend dat het statisch wordt. En dit betekent dat het stof aantrekt. Plexiglas kun je schoonmaken met groene zeep en een schone, zachte doek.

Mijn advies is om plexiglas ook vier keer per jaar te behandelen met antistatische kunststof reiniger om ervoor te zorgen dat het niet te statisch wordt.

Zijn jullie lampen dimbaar?

Ja, alle lampen die gemaakt worden door Hout van Licht zijn dimbaar door middel van een led dimmer.

Is er kans op verkleuring?

Onze producten kunnen onderling van kleur verschillen, want ook binnen een eiken balk kunnen meerdere kleurtinten en kleurschakeringen te zien zijn. Hout is en blijft een natuurlijk product. Het leuke hiervan is dat elke lamp, gemaakt door Hout van Licht, een uniek product is.

In het geval van buitenplaatsing kan de kleur na verloop van tijd bijtrekken naar een algehele kleurtint door de verschillende weersinvloeden. Mijn advies bij buitenplaatsing is om het hout te behandelen met een ademende olie om verkleuring tegen te gaan. Deze behandeling biedt verder geen meerwaarde op het gebied van duurzaamheid.

Doen jullie iets met duurzaamheid?

Jazeker, de grondstoffen die Hout van Licht gebruikt voor het produceren van de lampen is afkomstig uit verantwoord beheerde bossen. Al het hout wat ingekocht wordt, draagt een FSC en PEFC keurmerk.

Is maatwerk mogelijk?

Maatwerk behoort tot de mogelijkheden. Dus heb je andere wensen, specifieke eisen of bijzondere maten? Neem dan zeker contact op. Samen met jou bespreek ik graag de mogelijkheden.

Is je vraag nog niet beantwoord?

NEEM CONTACT OP